جاوا اسکریپت یک زبان برنامه نویسی پویا و کامل میباشد . جاوا اسکریپت زبان برنامه نویسی سبک وزن است و بیشتر برای ساخت برنامه های وب که در سمت مرورگر کاربر اجرا خواهند شد استفاده میشود .
جاوا اسکریپت یک زبان مفسری با پشتیبانی کامل از شی گرائی میباشد که یک زبان برنامه نویسی سطح بالا نیز محسوب میشود .
در ابتدا نام جاوا اسکریپت LiveScript بوده است ولی شرکت netscape آنرا بعدا به javascript تغییر داد ، شاید این تغییرنام بخاطر قدرت java بوده است .
اولین بار در سال 1995 میلادی در شرکت netscape اولین نسخه ی جاوا اسکریپت به نام livescript عرضه شد . اولین نسخه ی این زبان در هسته ی مرورگرهای netscape ، internet explorer و چند مرورگر دیگر که در آن زمان وجود داشت گنجانده شده بود .
جنبه های مفید استفاده از زبان جاوااسکریپت سمت کلاینت در وب سایت ها به شرح زیر است
ارتباطات کمتر با سرور : برای مثال شما قبل از اینکه داده های یک فرم را به سمت سرور ارسال کنید میتوانید سمت همان کامپیوتر یا کلاینت بررسی کنید و از صحت آنها قبل از ارسال به سمت سرور اطمینان حاصل کنید . این کارها باعث درخواست های کمتر به سمت سرور و در نتیجه کاهش ترافیک روی سرور و افزایش سرعت سایت میشود
نمایش فیدبک آنی به کاربران وب سایت : با جاوا اسکریپت میتوانید فیدبک یا نتیجه ی لحظه ای از سمت سرور نمایش دهید بدون آنکه کاربر بخواهد منتظر بماند یا صفحه ی مرورگر خود را رفرش کند !
افزایش تعامل با کاربر : با جاوا اسکریپت میتوانید تعامل بیشتری را با کاربران سایت خود برقرار کنید حرکت های ماوس و کلیک کردن و ... را میتوانید بررسی کنید و عکس العمل نمایش دهید .
رابط کاربری قوی تر : با جاوا اسکریپت میتوانید وب سایت هایی بسازید که رابط کاربری قوی تری دارند ، میتوانید درگ و دراپ فایل را فراهم کنید یا یک اسلایدر تصاویر بصورت متحرک بسازید .
محدودیت های جاوا اسکریپت :
در سمت کلاینت ، جاوا اسکریپت نمیتواند فایل ها کلاینت را بخواند یا ایجاد کند و این کار به دلایل امنیتی میباشد
جاوا اسکریپت نمیتواند برای تولید برنامه های شبکه ای مورد استفاده قرار گیرد
جاوا اسکریپت قابلیت چند نخی یا چند پردازش هم زمان را ندارد
در هر صورت فریمورک ها و کتابخانه های بسیار زیادی برای جاوا اسکریپت ساخته شده است و از آنجایی که طبق آمارهای جهانی این زبان بسیار پرطرفدار و تقریبا در رتبه ی 1 در زبان های سال 2017 بوده است یادگیری آن ضروری است .
برخی از کارها که میتوانید با javascript انجام دهید :
جاوا اسکریپت سمت سرور با node.js نقش بازی میکند و این قابلیت را به شما می دهد تا بتوانید سمت سرور کدنویسی کنید !
با جاوا اسکریپت میتوانید در انجین یونیتی به بازی سازی مشغول شوید
با فریمورک های Angular.js یا Vue.js میتوانید یک سایت تک صفحه ای بسازید که مثل یک اپلیکیشن عمل کند
با فریمورک فون گپ میتوانید اپلیکیشن های موبایل تولید کنید